parelius.jpg

Nils Parelius (1912-1995)

Nils Parelius lever ennå !

Nils Parelius lever ennå!

Av Nils Tore Gjerde

Som pensjonist leser jeg mye, både historie og kriminalromaner. Stor var imidlertid overraskelsen da jeg i boken «Svart frost» av Asbjørn Jaklin utgitt på Vigmostad & Bjørke AS i 2012 kom over navnet Nils Parelius, på side 57. Nils Parelius var i mange år formann i Romsdal sogelag og redaktør av årsskriftet.  I forbindelse med en mordsak nordpå begynner en journalist å grave i hva som skjedde med krigsfangene i leirene i Nord-Norge.

Her kan en lese følgende: «Alex satte seg ned og åpnet konvolutten fra Rognan. Den inneholdt en gammeldags brosjyre, uten bilde på  forsiden, bare tittelen «Tilintetgjørelsesleirene for jugoslaviske fanger i Nord-Norge. Spesielt om leiren i Botn». Forfatteren var Nils Parelius, en jurist som hadde vært arrestert av tyskerne, og som etter krigen hadde vært dommer i Salten og riksadvokatfullmektig.» Forlaget omtaler romanen som en «kriminalroman der handlingen har rot i faktiske hendelser under den 2. verdenskrigen, krigen på Balkan og ikke minst dagens Tromsø».

Nils Parelius var ikke bare interessert i lokalhistorie og gravrøyser. Han var også interessert i hva som skjedde under 2. verdenskrig, og opptatt av forsvarssaken. I en periode var han også formann i Molde forsvarsforening. Men han leste også mye krim, spesielt norske kriminalromaner. Og han ønsket at kunnskapen om de «klassiske» norske krimromanene skulle bringes videre til nye generasjoner. Jeg besøkte ham ofte på hans eldre dager og fikk låne bøker om mesterdetektiven Knut Gribb, men jeg fikk bare låne to om gangen. Da kom jeg oftere på besøk.

Vi snakket om bøker og forfattere, og jeg fikk også kopiere klipparkivet hans om norsk kriminallitteratur. Det har jeg ennå, jfr artikkelen Den «kriminelle» Nils Parelius, Romsdal sogelags årsskrift 2002. Før jeg gikk, kom han ofte med spørsmål angående det vi hadde snakket om. Han ville antakelig sjekke hva jeg hadde lært den dagen. Var svaret riktig, kunne det vanke en premie. En gang jeg kom på besøk etter en slik «utspørring» lå det en konvolutt på bordet med navnet mitt utenpå. Inne i konvolutten lå det en faksimileutgave av det første nummeret av Detektivmagasinet som kom ut med over 1100 nummer til høsten 1966. Slik kunne Nils Parelius være. Han var en gentleman av den gamle skole, men også åpen for nye tanker i tiden. Minnene lever fortsatt blant oss som var så heldige å få lære ham å kjenne!