Pareluis-seminaret 2017

Parelius-seminaret 2017 blir måndag 3. april kl. 18.30 i Krona på Romsdalsmuseet. Tema: Foredrag av Arnfinn Kjelland og Bjørn Austigard relatert til kyrkjehistorie og kyrkjebygg i høve 500 år sidan Luther slo opp sine «teser», og stat og kyrkje no har skilt lag. Sjå meir i årsmeldingsheftet som er sendt ut til alle medlemmer.
 
Tid: Måndag 3. april 2017 kl 18.30 – ca. 21.00
Stad: Krona, Romsdalsmuseet, Molde
Pris: kr 100,- pr. deltakar (inkluderer enkel servering)
 
Påmelding: Bjørn Austigard, Birkelandvegen 1 A, 6416 Molde
Telef. 976 61 964       post@roomsdal-sogelag.no
Påmeldingsfrist: torsdag 30. maras 2017
PARELIUS-SEMINARET 2017
 
Lokalhistoriske kjelder frå 1500-talet til 1900-talet
Første økt: Statsmakt og kyrkje etter Luther – konsekvensar for slektsgranskinga
av Arnfinn Kjelland, Høgskulen i Volda
 
Andre økt: Kyrkjebygg og kyrkjebygging i Romsdal frå reformasjonen til i dag
            av Bjørn Austigard
 
 
Omtale: I åra etter den reformasjonen som starta med dei 95 tesane Luther slo opp i Wittenberg, tok protestantiske krefter kontroll med statsmakta i Danmark. I 1537 fordreiv dei erkebispen frå Nidaros og tok full kontroll med kyrkja også i Noreg. Det fekk store konsekvensar for korleis vi i dag driv slektsgransking. Foredraget vil ta for seg utviklinga av lokalforvaltinga og korleis denne produserte lokal- og slektshistoriske kjelder framover til slutten av 1800-talet, med vekt på rolla til kyrkja og presten.
 
Arnfinn Kjelland (f. 1952) er dosent i historie ved Høgskulen i Volda. Han har omfattande røynsle med lokalhistorisk arbeid, først og fremst med å ha hatt hovudansvaret for fire bygdebokprosjekt av delsjangeren busetnads- eller gards- og ættesoge (Lesja, Lom, Sula og Volda) og undervisning i lokal- og slektshistorie ved høgskulen. Hausten 2015 var han ansvarleg for det internettbaserte, gratis slektsstudiet SlektsMOOC (7,5 studiepoeng), med over 700 påmeldte deltakarar, 68 registrerte studentar og 42 som fullførte eksamen. Han har også omfattande røynsle med bruk av elektronisk informasjons- og kommunikasjonsteknologi. 

Publisert 20. Mar 2017

Siste nytt

Slide1.jpg
15. Apr 2024

Skrivekurs

Invitasjon frå Haram historielag. Åpne bildet i ny fane, så blir det meir lesbart.

9. Apr 2024

Nye melodiar til bygdesongar

Komponisten Guttorm R. Ullvund har laga ei mengd nye melodiar til dikt som vi ikkje har funne melodiar til tidlegare. Alle melodiane er enkle, lettsungne og fengande. Han har fått hjelp til å arrangere songane av Arnold Farstad. Notar og lydfiler til desse nye songane finnst no under fana Bygdesongar : Lilja, Naar sommeren kommer (Bergsviksetra), Ein vårmorgon på Veøya, Mardalsfossen 1-2, Aandalsnes, Finnøy, På Tiltereidet og Sommar i Eikesdal.  Spesielt vil vi nemne det storfelte hyllingsdiktet til Romsdal, Lilja, som Ingvald Raknem skreiv i 1932. Her er noko å tenke på for arrangørar av 17. mai-tilstellingar!

9. Apr 2024

Det datt ned ein binders

Sogelaget har tidlegare gjeve ut Eirik Moens underfundige kåseri, både som trykt bok og som lydbok på kassett. No har vi fått digitalisert lydboka der Eirik Moen les sine eigne tekster, og gjort den tilgjengeleg her på heimesida vår. Du finn den under fana Tekster, eller her: https://www.romsdal-sogelag.no/tekster Lydfilene ligg ordna slik teksten står i den trykte boka, 55 kåseri i alt. Boka kan framleis kjøpast, kr 100.

Styret2024,5.jpg
14. Mar 2024

Årsmøte 2024

Årsmøtet blei halde på Krona, Romsdalsmuseet med svert god deltaking og god stemning. Dei viktigaste vala var samrøystes med dette resultatet:

Leiar: Bjørn Austigard (attval for 1 år)

Styremedlemmer: Soveig Flemmen (attval for 2 år) og Kenneth Staurset Fåne (ny, for 2 år. Per Arnt Harnes og Mads Langnes var ikkje på val.

Redaktørar: Per Arnt Harnes, Dag Skarstein og Turid Leirvoll Øverås (alle attvalde for 1 år).

> NYHETSARKIV